ÇOÇUKLAR İÇİN SPOR YAPMANIN ÖNEMİ19/04/2024

Beden eğitimi dersi çocuk ve kişisel gelişim için oldukça önemlidir. Spor yapan kişiler öz disiplin, fiziksel ve sosyal gelişim açısından hayata bir sıfır önde başlar. Spor yapan çocuklar arkadaş edinmeden aile yaşantısına kadar örnek bireyler olabilirler.

Spor yapmak çocukların istekleri göze alınarak desteklenmelidir. Aile çocuğunun hangi branşa yeteneği olduğunu önemsemeli, beden eğitimi ve spor öğretmenin ön görüşlerini dinlemelidir. Maalesef ki evde yetişen, dışarda en azından bizim kadar zaman geçirmeyen günümüz nesli için ister bireysel ister toplu spor branşlarından en azından biriyle uğraşmak oldukça önemlidir. Günümüzdeki en büyük problemlerden biri bazı ailelerin çocukların daha çok akademik başarıları üzerinde durması, sporu ikinci plana bırakmasıdır. Oysaki sporun çocuklar üzerindeki olumlu etkilerini konuşacak olursak, spor yapan çocuklar;    

  • Gelişmiş fiziksel uygunluk
  • Beceri gelişimi                                                                                 
  • Düzenli, sağlıklı fiziksel aktivite    
  • Kendine güven ve özgüven gelişimi
  • Hedefleri kurma tecrübesi
  • Öz disiplin *muhakeme gelişimi      
  • Stresin azaltılması ve kuvvetli ikili ilişkilerde oldukça ileri bir düzeyde olurlar     

                                                         

Sağlıklı bireyler yetiştirmemiz izin bilmemiz gereken en önemli konulardan biri yaş grupları göre yapılacak aktivitelerdir.Örnek olarak; 
2-5 yaş: fırlatma, yakalama, koşma, sıçrama
6-9 yaş: belli mesafeye fırlatma, bir topa vurmak, sporun temel hareketlerine geçiş
10-12 yaş: basketbol, futbol gibi sporları içeren kompleks motor becerilerini  geliştirmek gerekmektedir.


Beden eğitimi çocuklarda kendi değerini fark ederek bu hissi kazanmada, fiziksel aktivite kavram ve becerilerinin gelişimine olanak tanır. Daha güvenli, bağımsız, kendini kontrol edebilen bir kişilik almasına imkan verir. Başarılabilen hedeflerin kurulması ve desteklenmesinde çocuklara olanak verir. Bununla birlikte başarılabilen hedeflerin kurulması ve desteklenmesinde çocuklara olanak verir. Nitelikli beden eğitimi moral gelişimini etkileyebilir. Öğrencilere diğer kişiler ile ilişkilerinde kendi davranış sorumluluğu, liderlik, sorulara cevap arama ve kurallar hakkında bilgi sunar. Bununla birlikte düzenli fiziksel egzersizler, çocukların kemik ve merkezi sinir sistemi gelişimini olumlu yönde etkilerken, kilo kontrolü ile dengeli bir şekilde kilo almalarını sağlar. Düzenli spor yapan, bir spor branşı üzerinde yoğunlaşan çocuklar özgüvenlerini ve sorumluluk bilinçlerini geliştirirler. Zamanı doğru kullanabilme, başkalarıyla iletişim kurabilme becerilerini kazanırlar.Takım sporları sayesinde paylaşmayı, dayanışmayı, yardımlaşmayı, ekip çalışmasını öğrenen çocuklar, kendi yeteneklerini keşfederler. Sporla hafızalarını ve aynı zamanda zekalarını güçlendiren çocuklar; geniş bir sosyal çevreye sahip olurlar ve olumlu benlik gelişimi edinirler. Yarışan, kaybeden, kazanan çocuklar farklı duygu ve heyecanları deneyimleyerek mutlu olabilmeyi öğrenirler. Sporda edindikleri bilgileri günlük yaşamlarına aktararak başarılı olurlar ve takdir edilirler. Örneğin okulumuzda işlenen beden eğitimi ve spor dersinde çocuklar kaybettikten ya da kazandıktan sonra rakip takımı tebrik etmeyi, arkan zorbalığı yapmamayı en güçlü şekilde öğrenirler. Spor yapmak zadece kazanın ve kaybedenin belirlendiği bir durum olmaktansa sadece eğlenmek için yapılabilen bir aktivitede olabilir. 

Biz öğretmenler olarak çocuklarımıza en iyiyi, en adili ve en doğru yolu göstermekle yükümlüyüz. Bunun en önemli kısımlarından birinin de beden eğitimi ve spor dersinde gerçekleştiğini düşünüyorum. Paylaşmayı öğrenmeyen, kaybetmeyi bilmeyen, arkadaşlarına değer vermektense en iyiyi sadece ben yaparım diyen bir çocuk ne kadar zeki olursa olsun, akademik başarısı ne kadar ileri düzeyde olursa olsun hayata her zaman bir sıfır geride başlar. Bizim sadece zeki çocuklara ihtiyacımız yok. Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi "BEN SPORCUNUN ZEKİ, ÇEVİK VE AKLAKLI OLANINI SEVERİM."

    

Okulumuzda spora oldukça önem verilmektedir. Basketbol branşında öne çıkan okulumuz sporu seven, bilinçli, karakterli sporcular yetiştirmeye devam etmektedir. 

Anahtar kelimeler : Beden Eğitimi , Spor , Akademik Başarı, Yetenek , Özgüven