PANDEMİ KOŞULLARINDA NİTELİKLİ VE KAPSAYICI EĞİTİM25/12/2020

Pandemi sürecinde, EĞİTİM-ÖĞRETİM karşımıza yeni bir olguyla geldi. Uzaktan eğitim tüm dünyada insanların hayatlarının bir parçası artık. Eğitimde okul-veli-öğrenci üçgenin ne kadar önemli olduğunu tüm eğitimciler olarak biliyorduk, fakat bu süreçte ebeveynlerin rolü çok daha fazla arttı. Çocuklarımızın iyi bir eğitim alması ve eğitimde en az eksikle bu süreci atlatmaları hem biz eğitimciler için hem de ebeveynler için çok önemli bir olgu haline geldi. Peki uzaktan eğitimde ebeveynler nelere dikkat etmeli? Süreci hem öğrenci hem okul hem de kendimiz adına nasıl daha iyi sürdürebiliriz?
İşte bu soruların cevapları: Okul artık bizler için bir canlı sınıf. İşte bu sebeple öncelikle öğrenciler uzaktan eğitimde kendileri için planlanan ders programlarına dikkat ederek, derslere katılımı maksimum düzeyde tutmalılar. Bunu yapmanın yolu ise; tıpkı okula gidiyormuş gibi sabah belli saatlerde kalkıp rutin düzenimizi uygulayarak sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlamamız gerekiyor. Okul disiplini adına mutlaka çocuklarımızın kıyafetlerini değiştirerek yeni bir güne başlaması, uyku durumundan çıkarak derse hazır hissetmeleri gerekiyor.

     Bu süreçte okul ortamları nasıl düzenli ve ders yapılması için dizayn edildiyse, çocuklarımızın olabildiğince canlı sınıf uygulamasına katıldığı ortamın düzenli, temiz ve ders dinlemeye müsait bir yer olarak seçilmesi çok önemli. Öğrencilerin derslere mutlaka masa ve sandalye ile katılması da mühim. Bu şekilde biraz da olsa kendilerini okul ortamında hissetmeleri öğrencilerin derslerdeki kazanımları daha iyi kavramalarına yol açacaktır. Dersler tamamlandığında öğrencilerin derste işlenen konuları özümsemeleri adına mutlaka tekrar çalışmaları yaparak, konularla ilgili soru çözümü yapması da bilgiyi pekiştirecektir. 
Çocuklar, yapamadığı soruları ve anlamadığı noktaları öğretmenlerine sorarak konuyla ilgili kazanımları tamamlamalı. Ödev olgusu sadece uzaktan eğitimin değil, aynı zamanda eğitim-öğretim faaliyetlerinin de çok önemli bir kısmını oluşturur. Bu sebeple öğrencilerin mutlaka ödevlerini düzenli bir şekilde yapmaları çok önemli bir nokta. Pandemi sürecinde uzaktan eğitimde karşımıza çıkan diğer bir kavram ise online sınavlar. Çocuklarımızın olabildiğince düzenli aralıklarla online deneme sınavına girmeleri derslerdeki başarısını ve konularla ilgili kazanım analizlerini görmemiz adına kıymetli bir ölçümleme. Günümüzde birçok yayın kuruluşu ücretli veya ücretsiz olarak online deneme sınavları yapmakta. Ebeveynler olarak bunların takibini yapmamız ve konuyla ilgili okullarımızla iletişim halinde olmamız lazım. Öğrencilerin en doğru şekilde kendilerini geliştirmeleri adına ödevler, derslere katılım, tekrar çalışmaları ve ders çalışma saatlerini kendi sorumluluk bilinciyle yerine getirmeliler. İşte ebeveynlerin sağlaması gereken en önemli nokta; çocuklarımızda sorumluluk bilincinin oluşmasını sağlamaktır. Sorumluluk bilinci olan bir çocuk yapması gerekenleri bilerek yaşamına devam edecektir. Sadece eğitim hayatı için değil, gelecek yaşamında başarılı ve mutlu bir hayat sürmesi de aslında küçük yaşlarda kazandığımız bu özelliklerle bağlantılıdır. Bunu da ebeveynler olarak öğrencinin üzerinde baskı yaratarak değil, doğru bir kontrol ile kıyaslama yapmadan mümkün kılabiliriz. 

     İşte Denge Okulları olarak biz de uzaktan eğitim sürecinde okul-veli-öğrenci üçgeninin öneminin farkında olarak öğrencilerin bu süreci en iyi şekilde atlatmaları adına bir eğitim programı uyguluyoruz. Okul olarak planlanmış ders programlarımızla tıpkı okuldaki gibi öğrencilerimiz rutin derslerine giriyor. Her şeyden önce kolej olma sorumluluğumuz dünya dillerini;  İngilizce, İspanyolca, Fransızca ve Almanca derslerinde büyük önem ve yoğun bir program uyguluyoruz. Resim, müzik, drama gibi sanatsal faaliyetler içeren derslerimiz her kadememizde devam ediyor ve öğrencilerin bu süreçte sanatla da iç içe bir süreç geçirmelerine olanak tanıyoruz. Beden eğitimi zümremiz her kadememizde rutin olarak günlük beden egzersizleri çalışmalarıyla öğrencilerin evlerinde düzenli spor yapma alışkanlığı kazanmalarına imkan tanıyor. Rehberlik birimimiz öğrenci ve velilerle görüşerek bu süreçte hem sosyal hem psikolojik hem de akademik bir destek sağlıyor. LGS sürecimizdeki öğrencilerin akademik takibi ile başarıya ulaşmalarında rol oynuyor. Okul adına kullandığımız mobil akıllı programımızla öğrencilerimizin derse katılımları, ödevleri, ödev kontrolleri ve veli iletişimiyle beraber ebeveynler çocuklarının eğitimleriyle ilgili anlık olarak takip sağlayabiliyorlar. Okul adına ölçme değerlendirmenin eğitimde yerinin önemli olduğunun farkındalığıyla bir planlama yürütüyoruz. Bu sebeple, LGS öğrenci grubumuz her hafta, diğer öğrenci gruplarımız ise iki haftada bir kez olmak üzere online deneme sınavlarına katılım sağlıyorlar. Sınavlarla ilgili soru çözümleri ve kazanım analizleri yapılarak derslerimiz bu planlamada devam ediyor. Denge Okulları olarak en büyük gurur kaynağımız ise değerli öğretmen kadromuz. Uzaktan eğitim sürecinde velilerle iletişim halinde olarak, öğrencilere en iyi şekilde ders anlatımlarını yaparak, online deneme sınavlarında gördüğümüz üzere başarı dolu bir süreç geçiriyorlar. 

     İçinde bulunduğumuz süreçte öğrencilerin sağlığı da çok önemli. Çocuklarımızın psikolojik, fiziksel ve biyolojik olarak kendilerini iyi hissetmeleri dersleri kavramalarında çok önemli bir etki bırakıyor. Bunun için bu süreçte sosyal hayatta dışarı çıkmak mümkün olmasa da; dağ yürüyüşleri, doğa ile buluşabileceğimiz yerlere gitmek hem kendimiz hem de çocuklarımızın sağlığı ve enerjisi için iyi olacaktır. Sürekli evde bulunduğumuz süreçte her gün rutin olarak beden egzersizleri yapmamız sağlımız için de çok önemli.

     Pandemi süreci birçok konuda huzursuz olmamızı ve korkuyla yaşamamızı sağladıysa da; bizlere çok önemli bir şey öğretti. Rutin yaşamımızda hiç dikkat etmediğimiz ve düşünmediğimiz ne çok değerli olgular olduğunu gördük. Bu sürece de biraz madalyonun diğer tarafından bakarak gelecek yaşamımızda; hayatın içinde, ayrıntılarda, ne kadar değerli olgular olduğunu unutmadan yaşayalım. Umarım en kısa sürede bu günler geride kalır güzel günlerde, mutlu bir hayata kavuşuruz. Tüm dünya ve Türkiye Cumhuriyeti adına sağlık, huzur ve farkındalık dolu bir yaşam diliyorum.

  Aile Danışmanı PD. Çağrı ÜN
Denge Okulları Müdür Yardımcısı