DÜNYADA TATLI SU KAYNAKLARI TÜKENİYOR MU?07/09/2024

2050'ye kadar dünyada su talebinin yüzde 55 artış göstermesi bekleniyor. Buna karşılık nüfus artışı ve küresel ısınma nedeniyle tatlı su kaynakları giderek azalıyor. Bu sorun karşısında ne tür yöntemler geliştiriliyor?
Dünyanın yüzde 70'i suyla kaplı ve bu suyun miktarı 1,386,000,000 kilometre küp. Bu miktar değişmediği halde su sorunu neden kaynaklanıyor?
Bu suyun yüzde 97,5'i tuzlu su olduğundan insan tüketimine uygun değil. Hem dünya nüfusu hem de sıcaklığı arttığı için tatlı su sorunu yaşanıyor.

Dünyadaki tatlı su krizi deniz suyunu arıtma yoluyla giderilebilir mi? Uzmanlar bunun pahalı bir yöntem olduğunu ve bunu yaparken harcanacak enerjinin bırakacağı karbon izinin çok büyük olacağını söylüyor. Kuveyt ve Dubai gibi petrol zengini ülkelerde bu yönteme başvuruluyor. Ancak bunun ekonomik boyutu kadar ekolojik boyutu da var ve denizdeki ekosisteme zarar veriyor.
Daha basit ve ucuz bir yöntem yağmur sularının depolanması olabilir. Bu oldukça eski bir yöntem. İstanbul'da Bizans İmparatoru Jüstinyen (527-565) tarafından inşa edilen Yerebatan Sarnıcı 80 bin metreküp yağmur suyu depoluyor. 1500 yıl sonra birçok şehirde bu yöntem tekrarlanıyor.
Manchester'da bir üniversitede tuvaletlerde sifon suyu olarak yağmur suyu kullanılıyor.

Ladakh’ taki buz kuleleri (Ice Stupa), 30- 50 metre yüksekliğinde kule görünümündeki yapay buzullardır. Suyu depolamak ve su sıkıntısını en aza indirmek için kullanılıyor.
Ladakh, Tibet platosunda 2700-4000 metreleri arasında bulunan çok soğuk bir çöldür. Kışın sıcaklıklar -30 derece ye kadar düşer. Yıllık yağış ise 100mm civarındadır.  Bu durum tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilmesinde su kaynaklarının yeterli olmamasına neden oluyor. 

Ladakhlı mühendis Sonam Wangchuk’un dahice fikri bu buz stupaları mini buzullar gibi davranıyor ve gittikçe eriyerek tarım için sulama suyuna dönüşüyor.
2000 ile 2050 yılları arasında suya olan talebin yüzde 55 artış göstermesi bekleniyor. Tatlı suyun yüzde 70'i tarımda kullanılıyor. Artan nüfusu beslemek için gıda üretimi 2035'e kadar yüzde 69 artacak. Ayrıca elektrik enerjisi üretiminde soğutucu olarak da su kullanılıyor ve bu enerjinin yüzde 20 oranında artması bekleniyor.
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın araştırmalarına göre, dünyada tatlı su tüketimi bu kaynakların yeniden oluşması sürecinden daha hızlı işliyor. NASA su bilimcisi Jay Famiglietti'ye göre "Dünyanın her tarafında su seviyesi düşüyor. Su kaynakları sonsuza dek yetecek değil."

Fakat bazı ülkelerde yeni ve etkili çözümler üretiliyor; 
Suyu etkin kullanan toplumlar haline gelmek istiyorsak bu gibi yöntemleri kullanmak gerekiyor. Tatlı suyun muhafaza edilmesi konusunda bir an önce bir strateji belirlenmesi büyük önem taşıyor.


Kaynakça: BBC Future, Earth, Culture, Capital, and Travel, The Guardian (The ice stupas of Ladakh: solving water crisis in the high desert of Himalaya)